لرزش در آسانسور
آیا برای شما هم پیش آمده که درون آسانسور باشید و حین حرکت آن به طبقات بالایی یا پایین لرزشی را در حین حرکت حس کنید؟ گاهاً این حس بسیار ترسناک است و به افراد ترس صقود را القا میکند. پس در ادامه با ما همراه باشید تا با دلایل ایجاد لرزشها در آسانسور آشنا شوید و بدانید که چه لرزشی بی خطر و کدام خطرناک است.

لرزش در آسانسور
آسانسورها ماشینهای انتقال افراد و بالابرهایی قابل انعطاف هستند که سبب انتقال افراد در کمترین زمان با کمترین زحمت ممکن میشوند. با افزایش ساخت و ساز و ارتفاع ساختمانها و رشد سریع صنعت آسانسور در سطح جهانی، الزامات ایمنی و قابلیت اطمینان آسانسورها نیز به طور مداوم در حال افزایش است.
اگرچه سطح ایمنی آسانسورها با پیشرفتهای تحقیقاتی همچنان در حال افزایش و البته بهبود است؛ خطرات احتمالی همچنان به دلیل استفاده بی وقفه از آنها (آسانسورهای عزیز) وجود دارد. همین خطرات در کمین نشسته سبب میشود باز عملکرد ایمنی آسانسورها را افزایش دهیم.
مقاله پیشنهادی:
آهن کشی آسانسور و نکاتی که باید بدانید
علاوه بر تمامی این موارد تصادفات آسانسورها نگرانیهای گستردهای را در جامعه برانگیخته است. چنین اتفاقاتی نه تنها سبب تلفات جانی و مالی میگردد، اثرات اجتماعی بدی را نیز در پی دارد. به همین دلیل تأمین امنیت و ایمنی بالا در آسانسورها به بخش مهمی از امنیت عمومی در جامعه تبدیل شده است.
تجزیه و تحلیل عملکرد آسانسور بر اساس نظارت بر ارتعاش و لرزش همچنین سنسورهای لازم در این امر تحقیقات قابل توجهی را به خود جلب کرده است.

لرزش در آسانسور
شروع لرزشها درون یک آساسنور میتواند نشانههایی از یک اتفاق ناگوار باشد و یا گاهاً مسئلهای عادی و معمولی باشد که نگرانی بابت آن وجود ندارد. به همین دلیل باید منشأ و دلیل ایجاد لرزش به سرعت پیدا شود.

لرزش در آسانسور
عوامل ایجاد لرزش در آسانسور
مشکلات نصب و راه اندازی و مکانیکی فراوانی در سیستم آسانسور وجود دارد که در صورت رعایت نکردن هر کدام از این اصول میتواند باعث لرزش در آسانسور گردد. لرزشهای ایجاد شده در آسانسور میتواند به دو شکل عمودی یا افقی ایجاد شود که برای سواران آن فقط به عنوان لرزش و در نوع شدید آن با تکانهای کابین آن را حس میکنند.
عوامل ایجاد لرزش در آسانسور
استفاده از تجهیزات بی کیفیت و ایجاد لرزش در آسانسور
- استفاده از تجهیزات بیکیفیت و همچنین روشهای نصب توسط افراد غیر متخصص در بروز این امر بسیار مؤثر است. بنابراین یافتن منشأ اصلی این خرابیهای برنامهریزی نشده بسیار حائز اهمیت است که علت رایج ارتعاشات و لرزشهای موجود در آسانسورها پیدا شود. در ادامه در این باره بیشتر توضیح داده شده است.
- یکی از عمدهترین و اصلیترین عاملهای ایجاد لرزش در آسانسورها مشکلات همترازی است. هنگامیکه دو یا چند ماشین دوار به هم متصل میشوند تراز صحیح بسیار مهم است. همان طور که ساختار و سیستم آسانسورها از چندین قسمت مختلف مکانیکی و الکتریکی به هم متصل شده تشکیل شده است، میزان و نحوه ایجاد تراز مابین این قسمتها بسیار مهم است.

استفاده از تجهیزات بی کیفیت و ایجاد لرزش در آسانسور
- در این نوع ناهماهنگی در برخی از قسمتهای آسانسور و اجزای آن با هم موازی هستند درحالیکه با هم در یک راستا قرار ندارند و میتوانند هم به صورت افقی هم به صورت عمودی باشند. ناهماهنگی موازی در این قسمتها موجب به هم خوردن تراز موجود در بین اجزا میشود.
مقاله پیشنهادی:
زمان تعویض سیم بکسل آسانسور
- عامل دیگری که در ایجاد لرزشهای آسانسور تأثیر گذار است، عدم تعادل موجود بین اجزای آن است. هنگامیکه مرکز ثقل یک جسم در حال چرخش دقیقاً در خط مرکزی اجزاء آن قرار نگیرد باعث عدم تعادل این دستگاه و درنتیجه ایجاد لرزش میشود. زمانیکه این تعادل برقرار نباشد میتواند به خود ماشین، فونداسیون و تمامی اجزای آن نیز آسیب برساند.
- فرکانس هر ماشینی یک یا چند فرکانس طبیعی مختص به خود را دارد. برای مثال در آسانسورهای کششی گیربکس دار میزان فرکانس لازم برای ایجاد لرزش در آسانسور میتواند مابین ۲۰ تا ۳۰ هرتز باشد، که به راحتی لرزش را زیر پای خود درون کابین احساس خواهید کرد. هنگامیکه فرکانس موجود در یک دستگاه مانند آسانسورها با میزان چرخش و فرکانس دستگاه منطبق شود موجب لرزش قطعات آن نمیگردد.
- قطعات سست یا شل بودن آنها به دلیل شل شدن پیچ و مهرهها و حتی خوردگی و ساییدگی قطعات میتواند باعث لرزش پیش از حد اجزای آسانسور شود. از آنجا که ساختار آسانسورها یک ساختار مکانیکی دارد، ایجاد لغزش و ساییدگی درون هرکدام از قطعات آن میتواند منجر به ایجاد لرزشهایی بیشتر و انتقال آن به کابین آسانسور موجب لرزشهای بسیار بزرگتری شود. همین امر به سرعت باعث آسیب به ساختار آسانسور میگردد.
- چرخدندهها نیز از اجزای بسیار مهم موجود در ساختار حرکتی آسانسورها هستند همانطور که میدانید طناب متصل به کابین آسانسور که سبب حرکت کابین آسانسور میگردد به دور چرخ دندههای موجود در ساختار آن پیچیده شده است. زمانی که چرخ دندهها دچار آسیب و یا فرسودگی شوند دندانههای آن دچار ساییدگی میشود و موجب اختلال در عملکرد آن میگردد. در نتیجه با چرخشهای نامناسب و نامنظم موجب ایجاد ارتعاشات و لرزشهایی در کابین آسانسور میشود.
- ریلهای آسانسور نیز از نقاط بسیار حساس ساختار آسانسورها هستند، که با ایجاد اختلال در آنها میتواند سبب ایجاد لرزش در آسانسور و حتی کابین آن شوند. نحوه نصب و قرارگیری ریلها اگر توسط پیچ و مهرههایی بسیار محکم صورت نگیرد، هنگام حرکت کابین بر روی آن سبب ایجاد لرزش در آسانسور میشود. همچنین با محاسبات اشتباه و نصب غیر اصولی و نامنظم آنها با کوچکترین درصد خطایی در نصب و قرار دادن ریلها نیز درنهایت سبب عدم انطباق ریل و کابین بر روی هم میشود که همین امر نیز سبب میشود هنگام حرکت کابین آسانسور بر روی ریلها لرزشهایی خفیف تا شدید داشته باشد. که با ادامهدار شدن آنها نیز میتواند مشکلات بزرگتری را به بار آورد. از طرفی باید ریلها بهگونهای نصب شوند که فاصلهای میان ریلها و کابین آسانسور وجود نداشته باشد زیرا فاصلههای موجود نیز میتواند موجب لق شدن و یا ایجاد لرزش در کابین آسانسور شود.
- نحوه نصب کابین و طراحی آن نیز میتواند سبب ایجاد لرزش در آسانسور شود. ازجمله عواملی که در کابین آسانسور میتواند سبب ایجاد لرزش شود میتوان به طراحی نامناسب کابین اشاره کرد. زمان طراحی کابین اگر بدنههای آن از محاسبات دقیقی برخوردار نباشد میتواند در نهایت حین حرکت سبب لرزش آسانسور شود. همچنین با نصب اشتباه و غیراصولی کابین نیز میتوان در ایجاد لرزشها مؤثر باشد.
- لق بودن کابین آسانسور ازجمله موارد بسیار مهمی است که موارد بسیار رایجی است که باعث ایجاد لرزش در آسانسور میشود.
- از طرفی هنگام ساخت کابین آسانسور ضخامت آن و همچنین استفاده از متریال با کیفیت جهت ساخت آن میتواند در لرزشهای ایجاد شده بسیار مؤثر باشد. گاهاً کابینهای آسانسور از ضخامت کافی برخوردار نیستند و با کوچکترین لرزشهای ایجاد شده یا در زمان حرکت به داخل کابین منتقل میشود.
- درنتیجه باید تمام قسمتهای کابین آسانسور اعم از درب آسانسور، چهار چوب، سقف و کف آن نیز باید از مقاومت و استحکام بالایی برخوردار باشند.
- یکی دیگر از دلایل لرزشهای ایجاد لرزشهای عمودی و افقی در آسانسور میتوان به فاصله کفشک نسبت به ریل آسانسور اشاره کرد. میزان استاندارد این فاصله باید ۳ سانتی متر باشد زمانی که این مقدار بیشتر از حد معمول خود باشد درنتیجه کابین آسانسور زمان حرکت به سمت چپ و راست حرکت میکند و با حرکت به طرفین سبب ایجاد لرزش در آسانسور میشود.
- کیفیت و نحوه مونتاژ قطعات آسانسور حین نصب و راهاندازی آن بسیار مهم است، زیرا اگر قطعات به درستی در سر جای خود قرار بگیرند و آچار کشی آن مناسب و به صورت اصولی انجام نشود میتواند سبب ایجاد لرزش و حتی صدا در کابین آسانسور شود.
مقاله پیشنهادی:
برق اضطراری آسانسور (ناجی شما هنگام قطع برق)
از جمله عوامل دیگری که میتوانند سبب ایجاد لرزش در کابین آسانسور شوند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- هنگام نصب ریلهای آسانسور باید بندهای آن به خوبی سوهان کاری و صیقل داده شوند تا زمان عبور کابین آسانسور بر روی آن درگیر قطعات اضافه نشده و ایجاد لرزش نکنند. باید لنتهای کفشک بهطور مرتب مورد بررسی قرار بگیرند تا در صورت ساییده شدن تعویض شوند، زیرا در غیر این صورت کفشک با ریل آسانسور به طور مستقیم تماس پیدا کرده و ایجاد لرزشهای بسیار شدیدی در کابین آسانسور میشود.
- تنظیم دقیق درب کابین و تمامی دربها نیز میتواند از لرزشها جلوگیری کند.
- با انباشته شدن گرد و غبار، روغن و گریس بر روی لنتها سبب جرم گرفتگی ریلها میشود که در نهایت موجب ایجاد لرزش و صدا در کابین میشود. که باید این موارد در دورههای مشخصی مورد بررسی قرار بگیرند و تمیز شوند.
- یکسان و میزان نبودن سیم بکسلهای متصل به کابین نیز هنگام حرکت میتواند سبب لرزش و تکانهای شدید در کابین آسانسور شود.
- نصب نامناسب و نامنظم وزنههای تعادلی نیز میتواند در تکانهایی در تکان دادن و لرزش کابین مؤثر باشد.
- استفاده از کفشکهای بی کیفیت
- استاندارد نبودن ظرفیت آسانسور و استفاده از آنها با وزنی بیشتر از ظرفیت قید شده که سبب به هم خوردن تعادل و لرزش آن میگردد.
- سبک بودن کابین آسانسور که به راحتی در حین حرکت دچار تکانهایی میشود که سبب لرزش در سیستم آسانسور میشود.
- بالانس نبودن فلکههای هرز گرد
- ایجاد اختلال در عملکرد موتور آسانسور
- عدم تنظیم بودن پاراشوتها
مقاله پیشنهادی:
سرویس آسانسور
روشهای رفع لرزش آسانسور
مناسبترین و آسانترین روش رفع لرزش آسانسورها همان تعمیرات و نگهداریهای ادواری آسانسور است. زمانی که شما در طول دورههای مشخصی تمامی قطعات و ساختار آسانسور را بررسی میکنید، میتوانید از نقصهای موجود آگاه و از آسیبهای بزرگتر نیز جلوگیری کنید. از دیگر روشهای جلوگیری از تکانها و لرزشهای موجود در کابین آسانسور عبارتند از:
- استفاده از کابل شیلد دار برای خطوط ترمز و اتصال آن به ارت
- استفاده از کوپلینگهای مناسب و استاندارد
- خرید و استفاده از موتورهای آسانسور با برندهای معتبر از شرکتهای آسانسوری معتبر(اهورا آسانسور)
- استفاده از کابل شیلددار یا خرطومی فلزی برای خطوط انتقال قدرت
- تنظیم دقیق پارامترهای درایو خصوصاً پارامترهای موتور
- استفاده از کابلهای بهم تابیده شیلد دار
- اتصال شیلد به زمین به کمک بست
- انتخاب مناسب موتور و درایو با توجه به کاربرد و نوع سیستم آسانسور
- درنهایت از همه مهمتر انتخاب و همکاری با شرکت آسانسوری معتبری که با بهکارگیری افراد متخصص و با کیفیت متریال خدمات خود را ارائه میدهد.
جمع بندی
با توجه به تغییرات مداوم در طول سیم بکسل ها در حین کار آسانسور ویژگیهای دینامیکی آسانسورها همواره در موقعیتهای مختلف نیز متفاوت خواهد بود و در حال تغییر هستند. بنابراین بررسی ویژگیهای ارتعاشی و لرزشها اجزایی مهم مانند موتور، آسانسور، طناب بالابر کابین و چهارچوب کابین آسانسور بسیار مهم است.
یک سیستم آسانسوری از طنابهای بالابر متعددی برای بلند کردن افراد و حتی بارهای سنگین تشکیل شده است. برای اطمینان از ایمنی تجهیزات و مسافران آسانسور استحکام تعداد طنابهای بالابر، نحوه قرارگیری و همچنین استفاده از قطعات و متریال باکیفیت برای تحمل حداکثر بار بسیار مهم است و از جمله مواردی است که با رعایت آنها میتوانید ایمنی خود و سواران آسانسور را تضمین کنید.
از آنجا که امروزه در انواع ساختمانهای مسکونی و غیرمسکونی ساختمانهای تجاری، اداری، ساختمانهایی همچون بیمارستانها، درمانگاهها، مراکز درمانی نیز آسانسورها استفاده میشوند. توجه به این وسیلهی حرکتی به نسبت سالهای گذشته بسیار بیشتر شده است. کیفیت حرکت و حفظ امنیت افراد درون آنها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
بنابراین نگهداری و تعمیرات آنها میتواند مهمترین مسئله در جلوگیری از این اتفاق باشد. به همین دلیل در سالهای اخیر اخذ دریافت گواهینامه استاندارد آسانسورها نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است، که جهت دریافت پایان کار ساختمان الزامی است.
زمان دریافت استاندارد آسانسور خود تمامی موارد ذکر شده در بالا توسط کارشناسان بازرسی مورد بررسی و آزمایش قرار خواهند گرفت و در صورت وجود هر گونه اشکالی آسانسور ساختمان شما آغاز به کار نخواهد کرد و درنتیجه خطرات پیش رو نیز پیش نخواهد آمد.
مقاله پیشنهادی:
استاندارد ادواری آسانسور
آسانسور خانگی
اهورا آسانسور
اهورا آسانسور یکی از شرکتهای فعال و با تجربه در زمینه صنعت آساسنور در کشور است که همواره توانسته است بهترین و با کیفیتترین خدمات را به مشتریان خود ارائه دهد. اهورا آسانسور با استفاده از مهندسین مجرب و متخصص در این زمینه تمامی پروژههای کاری خود را به صورت تخصصی، کاملاً محاسبه شده و ایمنترین روشها اجرا خواهد کرد.

لرزش در آسانسور
اهورا آسانسور با مشاوره رایگان در شما تمامی مراحل کار، با برآوردی از قیمتهای در پیش رو به شما توضیح خواهد داد و جای هیچ ابهامی را برای شما به جا نخواهد گذاشت. اهورا آساسنور ارائه کننده انواع آسانسورهای خانگی، صنعتی در انواع سیستمهای هیدرولیکی، کششی، خورشیدی، مغناطیسی، تک فاز و … انواع پله برقی و آسانسورهای خدماتی مانند آسانسورهای رستورانی، بیمارستانی، باربر، خودروبر و … است. شما نیز میتوانید با خیالی راحت جهت طراحی، خرید، نصب و راه اندازی و تعمیرات آسانسور خود با اهورا آسانسور تماس حاصل فرمایید.

لرزش در آسانسور
بدون دیدگاه