برق اضطراری آسانسور
زمانی انسانها مجبور بودند سختی طی کردن چندین پله را برای رسیدن به طبقات بالایی در یک ساختمان تحمل کنند، اما با به وجود آمدن آسانسورها دنیا به جایی بهتر برای زندگی کردن تبدیل شد. امروزه آسانسورها نقش حیاتی در زندگی روزمره ما دارند.
درواقع اکثر ارگانهای موجود در شهرها برای راحتی عموم به آسانسور در ساختمانها نیاز دارند و با نیاز به آسانسور به ویژه افزایش ساختمانهای بلند و چند طبقه نیاز به تأمین امنیت مانند نیاز به برق اضطراری برای اطمینان از ادامه عملکرد عادی در شرایط ویژه اهمیت بیشتری پیدا خواهد کرد.
با افزایش روز افزون آسانسورهایی که هر روزه در ساختمانهای مسکونی و غیر مسکونی مورد استفاده قرار میگیرند، قوانین ساختمان به حداکثر میزان برق پشتیبانی تبعیت میکند. برق پشتیبان یا همان برق اضطراری آسانسور برای آسانسورهای ساختمانهای بلند بسیار ضروری است تا ایمنی مسافران در حین قطعی برق یا توقف آسانسور تضمین شود.
ساختمانهایی که از این الزامات پیروی نمیکنند ممکن است زمان بررسی و اعطای گواهینامههای استاندارد آسانسور به شکست بربخورند و مجوز به آنها داده نشود. سیستم برق اضطراری یکی از الزامات مهم و ایمنی است که در آسانسورها برای تضمین امنیت افراد تعبیه میشود. در ادامه نیز با ما همراه باشید تا بیشتر با ساختار برق اضطراری آسانسورها اشنا شوید.
برق اضطراری آسانسور چیست؟
آیا شما نیز فکر میکنید که با قطع برق، آسانسورها متوقف میشوند؟!
اجازه دهید در ابتدا یک آماری را برای شما مشخص کنم. متخصصان و مشاوران آسانسور بر این باورند که اگر در یک ساختمان اداری کار میکنید یا در ساختمان محل مسکونی خود از آسانسور استفاده میکنید. در صورتی که ۵ روز در هفته از آسانسور به طور مرتب استفاده کنید، طبق احتمالات ۰٫۰۲ تا ۱ در ۵۰۰۰ احتمال گیر افتادن شما در آسانسور رخ خواهد داد.
کلمه گیر افتادن در آسانسور برای همه ترسناک است به همین دلیل جهت رفع مشکلات ناشی از ترس افرادی که در آسانسور گیر میکنند و افزایش ایمنی آنها چارهای اندیشیده شد به نام برق اضطراری آسانسور. شاید در سالهای گذشته فکر کردن به چنین موضوعی ترسناک بود اما امروزه با بررسی و اعطای گواهیهای استاندارد به آسانسورها چنین مشکلاتی رفع شده است.
در حرکت آسانسورها انرژی الکتریکی به مکانیکی تبدیل میشود و کابین آسانسور را بر اساس فرمان و درخواست شما به سمت طبقه مورد نظر هدایت خواهد کرد. حالا بدون نیروی محرکه آسانسور یا همان انرژی الکتریکی تجهیزات آسانسور عملاً کاربردی نخواهند داشت و در اینجاست که برق اضطراری وارد عمل خواهد شد.
از جمله عوامل بسیاری در قطعی برق میتوانند مؤثر باشند که عبارتند از شرایط آب و هوایی و جوی نامناسب و مشکلات فنی شبکه توزیع برق (که این روزها بسیار رایجتر شده است). در چنین شرایطی با قطع برق اصلی آسانسور سیستم برق اضطراری (حالا به شیوههای مختلف) فعال میشود. با فعال شدن این سیستم آسانسور با انرژی ذخیره شده مسافران را به نزدیکترین طبقه خواهد رساند و درها را به درستی باز خواهد کرد تا زمانیکه مسافران از آن خارج شوند و بعد با خیالی راحت خاموش خواهد شد.
مقاله پیشنهادی:
آسانسور شیشه ای در سنندج – معرفی آسانسورهای شیشه ای ( پانوراما ) + قیمت ۱۴۰۱
آیا با قطع برق آسانسور متوقف میشود؟ چه اتفاقی خواهد افتاد؟
بله، به همین سادگی. قطع برق یعنی نبود انرژی و نیرو محرکه آسانسور مسلماً اولین چیزی که رخ خواهد داد توقف آن خواهد بود. حالا بحث بعد از قطعی برق است که چه اتفاقی خواهد افتاد؟
در حالت عادی آسانسور با برق مستقیم ساختمان کار میکند. در عالت غیر عادی نیز برق قطع میشود اما حرکت آسانسور پس از آن ادامه خواهد داشت. پس نگرانی بابت این موضوع نداشته باشید. اکنون در اغلب تأسیسات آسانسوری سیستمهای برق اضطراری تعبیه میشود. این سیستم با قطع شدن برق اصلی توسط سیستم هوشمند آسانسور فعال خواهد شد و از گرفتار شدن درون کابین آسانسور برای ساعتها جلوگیری خواهد کرد.
شرکتهای آسانسوری مانند اهورا آسانسور امروزه مکانیسمهای حرکت و ترمزهای ناگهانی را به گونهای مهندسی و طراحی میکند که از حداکثر میزان امنیت در هنگام قطعی برق برخوردار باشد. در سیستم برق اضطراری در صورت قطعی ناگهانی برق همچنان زنگهای هشدار، لامپهای درون کابین و فنهای آن برای امنیت بیشتر و جلوگیری از ایجاد ترس و وحشت در مسافران کار خواهند کرد.
در برخی موارد با قطع برقی برق ممکن است تعادل و کنترل آسانسور نیز به هم بخورد به همین دلیل اهورا آسانسور تعدادی از اجزا و اقدامات ایمنی را که احتمال صقود آسانسور را کاهش میدهند در سیستم آسانسور شما لحاظ خواهد کرد. برای مثال سیستم گاورنر آسانسور است که که وظیفه آن کنترل سرعت آسانسور در زمان افزایش غیر معمولی کابین است. در حالتی که برق قطع شود ممکن است آسانسور با سرعت بسیاری به سمت پایین صقود کند که گاورنر در این حالت وارد عمل خواهد شد و سبب فعال شدن ترمز سریع آسانسور میشود.
از طرفی برخی از آسانسورها دارای سیستم ترمز الکترومغناطیسی هستند که در صورت نیاز به ترمز ناگهانی و فوری آسانسور فعال میشوند.
شفت آسانسور نیز سیستمهای ترمز اضطراری هستند که در بالا و پایین چاه آسانسور تعبیه میشود و زمانیکه آسانسورها از طبقات بالایی یا پایینی فراتر میروند برای کنترل کردن آنها فعال میشوند.
انواع برق اضطراری آسانسور
تأمین انرژی و نیرو محرکه آسانسور توسط برق اضطراری به دو شیوه متفاوت صورت میگیرد که عبارتند از:
- تأمین نیرو محرکه آسانسور با باتری اضطراری آسانسور
- تأمین برق اضطراری آسانسور با سیستم برق اضطراری UPS
در سیستم برق اضطراری باتری با قطع شدن برق آسانسور، سیستم اضطراری بعد از ۳۰ ثانیه فعال شده و کابین آسانسور را به نزدیکترین طبقه ممکن خواهد رساند. استفاده از باتری برای خروج اضطراری و تأین برق اضطراری در آسانسورها روشی است که سالهاست در بسیاری از ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرند.
در سیستم اضطراری UPS (Un-interruptible Power Supply) به منبع تغذیه و تأمین انرژی بدون وقفه نیز مشهور است. استفاده از این روش بسیار قدیمیتر از باتریهای اضطراری است. واحدهای اضطراری UPS معمولاً عملکرد کوتاهتر و سریعتری به نسبت باتریهای اضطراری دارند و برای ساختمانهای بلند یا مکانهایی که نیاز فوری به راه اندازی آسانسور دارند مانند بیمارستانها، مدارس و خانههای مراقبت از سالمندان بسیار مناسب است. این سیستم برای تخلیه اضطراری نیز بسیار مؤثر است.
مقاله پیشنهادی:
بررسی آسانسور بادی یا پنوماتیک
استفاده از باتریهای اضطراری روشی بسیار مقرون به صرفه هستند و معمولاً تنها ۲۵۰ وات برق مصرف میکنند که در مقایسه با سیستم UPS بسیار مقرون به صرفه خواهد بود.
UPS به عنوان جایگزینی برای تأمین برق اضطراری بار در هنگام از کار افتادن منبع برق ورودی اصلی استفاده میشود. این یک دستگاه الکتریکی است که همچنین به رفع اکثر مشکلات رایج برق به خصوص در مناطق مسکونی و تجاری کمک خواهد کرد. به این معنا که علاوه بر کاربرد ذخیره و راه اندازی آسانسور دارای کاربرد مراقبتی نیز است و از آسانسور در نوسانات برق محافظت خواهد کرد.
همچنین از دیگر مزایای این سیستم قابلیت ذخیره انرژی در باتری و استفاده از آن در مواقع اضطراری است که میتوانید به تعدادی مشخص همچنان از آسانسور استفاده نمایید. همچنین این سیستمها کاملاً هوشمند هستند و در زمان مورد نیاز فعال خواهند شد.
مزایای استفاده از برق اضطراری UPS
از جمله ویژگیهای بارز و مزیتهای استفاده از این سیستم میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- UPSها دارای عملکردی کاملاً هوشمند هستند و در هیچ مرحلهای نیاز به دخالت دستی ندارند.
- UPSهای اضطراری به گونه طراحی و ساخته شدهاند که از نظر اندازه جمع و جور باشند و به راحتی در هر مکانی قابل نصب و اجرا هستند چه در زیر راه پله و چه در اتاق کنترل آسانسور به راحتی میتوانید باطریهای UPS را قرار دهید.
- مهمتر از همه استفاده از برق اضطراری آسانسور UPS کاملاً ایمن است زیرا به جای استفاده از سوختهای قابل اشتعال درون این باطریها از برق استفاده میکنند و از نظر ساختاری کاملاً پایدار هستند.
- باطریهای UPS عمدتاً با محیط زیست دارای بیشترین سازگاری هستند و هیچ گونه آلودگی صوتی و زیست محیطی را به نسبت باطریهای اضطراری ایجاد نمیکنند.
- UPSها در اندازه و حجمهای مختلفی موجود هستند و میتوانند به راحتی انرژی مورد نیاز برای حرکت و استفاده از آسانسور را بین ۳ الی ۸ ساعت پشتیبانی کنند.
آیا با توقف آسانسورها اکسیژن درون کابین وجود دارد؟
افرادی که به دلیل ترس از گیر کردن درون آسانسور از آن استفاده نمیکنند از طرفی بر این باورند که در صورت قطعی برق و گیر افتادن درون آسانسور میزان اکسیژن درون کابین محدود است و سبب خفگی افراد محبوس درون آن میشود. در مرحله اول باید گفت که امروزه با میزان امنیت تعبیه شده در آسانسورها گیر افتادن درون آن فقط در فیلمها قابل مشاهده است و در دنیای واقعی دیگر وجود نخواهند داشت.
مقاله پیشنهادی:
نگهداری آسانسور خودروبر چگونه است؟
برق اضطراری آسانسور در مرحله بعد نیز برای میزان اکسیژن درون کابین آسانسور باید گفت که سیستمهای تهویه آسانسور نیز به برق اضطراری مجهز هستند و در صورت قطعی برق همانند بسیاری از قسمتهای ضروری دیگر به کار خود ادامه خواهند داد. همچنین کابین آسانسور ساختاری محصور و کاملاً بسته نیست بلکه در صورت نبود تهویه نیز گردش هوا درون آن رخ خواهد داد.
آیا سیستم برق اضطراری در زمان آتش سوزی نیز کار خواهد کرد؟
مسئله آتش سوز در ساختمانها بحثی جداست و طبق اصول ایمنی افراد در زمان آتش سوزی در ساختمان اجازه استفاده از آسانسورها وجود ندارد چه زمانیکه برق وجود داشته باشد و چه قطع شود و چه زمانیکه سیستم برق اضطراری آماده به کار باشد، زمان آتش سوزی از راه پله و پلههای اضطراری از ساختمان خارج شوید.
سیستم برق اضطراری در آسانسورهای مختلف
با توجه به ساختارهای متفاوت در آسانسورهای مختلف مانند آسانسورهای کششی و هیدرولیکی استفاده از سیستم برق اضطراری نیز ممکن است در آنها متفاوت باشد. در سیستمهای کششی به دلیل ساختار کششی و آویزان شدن کابین قرار دادن سیستم برق اضطراری UPS از الزامات نصب آنهاست.
در سیستمها و اسانسورهای هیدرولیک نیز به دلیل وجود جکهای هیدورلیکی و فشار روغن در حالت پایین آمدن به کمترین میزان انرژی نیاز دارد و در صورت قطع شدن برق میتوان با کمترین میزان انرژی کابین را به نزدیکترین طبقه رساند و مسافران را خارج نمود. همین ویژگی سبب میشود که به راحتی بتوانید از هر نوع سیستم برق اضطراری در آن استفاده کنید.
فاکتورهای مورد نیاز برای انتخاب برق اضطراری آسانسور
هنگام انتخاب و استفاده از برق اضطراری آسانسور به عنوان پشتیبانی برای آسانسور باید چند فاکتور مهم در نظر گرفته شود. از جمله:
باید انتخاب سیستم برق اضطراری آسانسور به گونهای باشد که از ظرفیت بار متناسبی برای آسانسور شما برخوردار باشد. به این معنا که جریان عملیاتی متحمل کننده جریان هجومی و هر وسیلهای مانند سیستم روشنایی و فن داخل کابین یا هر چیزی دیگری را داشته باشد.
اگر میخواهید سیستم برق اضطراری را برای ساخمانهایی همچون بیمارستانها و مکانهای پر تردد و حساس انتخاب کنید باید فراموش نکنید که سیستم UPS دارای توانایی ۹۰ دقیقه پشتیبانی از عملکرد عادی آسانسور پس از قطعی برق است پس در کنار پر هزینه و گران بودن میتواند بسیار ایمن و کاربردی باشد.
اگر در آسانسور شما سیستم برق احیا کننده و برق برگشتی وجود داشته باشد سیستم UPS کار نخواهد کارد و در این حالت به حالت حفاظت رفته و با هر بار قطعی برق و زمانیکه آسانسور برق را بازسازی کند خاموش میگردد.
مقاله پیشنهادی:
فتوسل در آسانسور
در صورت قطع برق و گیر کردن درون آسانسور چه کار کنیم؟
سؤال بسیار کاربردی و رایجی است. زمانیکه برق ساختمان قطع شد و با بسته شدن درب آسانسور مابین طبقات گیر افتادید در مرحله اول آرامش خود را حفظ کنید و در صورت وجود سرنشینان دیگر درون کابین به آنها نیز بگویید که آرام بمانند و از تکانهای اضافی پرهیز کنند.
پس از آن یک دقیقه صبر کنید. از آنجا که در اغلب ساختمانها سیسم برق اضطراری وجود دارد و با استفاده از باطریهای پشتیبانی در کمترین زمان ممکن برق آسانسور وصل خواهد شد و کابین شما به نزدیکترین طبقه خواهد رسید. در این مدت شما آرامش خود را حفظ کرده و با استفاده از دکمه اضطراری یا تلفن درون کابین با شمارههای اضطراری تماس گرفته و حضور خود را درون آسانسور اعلام کنید و منتظر بمانید تا شما را از آنجا بیرون آورند.
جمع بندی
سیستمهای برق اضطراری ابزاری قابل اعتماد برای تخلیه ایمن و استفاده از آسانسورها حتی برای افرادی است که از سوار شدن درون آسانسور میترسند. این سیستمها اساساً یک سیستم قدرت آماده به کاری هستند که میتوانند جدا از نوع در انوع آسانسورها و بالابرها مورد استفاده قرار بگیرند.
پس از تحقیقات انجام شده، ارائه مطالب فوق به شما و همچنین امنیتهای لحاظ شده در آسانسورهای امروزی میتوان گفت که آسانسورها در هر شرایطی باز ایمن هستند و میتوانید با استفاده از آنها هر اتفاقی که هم بیفتد باز احساس بهتری داشته باشید و آرامش خود را حفظ کنید، زیرا قرار نیست دیگر اتفاقات ناخوشایندی که در فیلمها دیدهاید را در واقعیت مشاهده کنید.
اهورا آسانسور با برخورداری از تیمی مجرب و مهندسانی با تجربه همواره با کیفیتترین خدمات را با ایمنترین شیوههای روز دنیا ارائه میدهند. شما نیز میتوانید جهت دریافت مشاوره رایگان به اهورا آسانسور مراجعه نمایید و پس از مشاوره و کسب اطلاعات مفید اقدام به خریدی مطمئن کنید.
بدون دیدگاه